zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нова алтернатива за предпазване от рак на гърдатаНова алтернатива за предпазване от рак на гърдата

Лекарства за лечение на рака, оказва се, са ефективни и като превантивна мярка.

27 юни 2013, здраве.bg
четете още в novini.bg


Всички жени във Великобритания, изложени на повишен риск от рак на гърдата, могат да се възползват от предложението всекидневно да приемат с превантивна цел лекарство, което досега е използвано само при лечение вече заболяването, предаде БТА.

Британският Национален здравен институт е дал зелена светлина на лекарите да предписват лекарството тамоксифен с превантивна цел на жени с история на рак на гърдата. Всекидневен прием на лекарството в продължение на 5 години, който ще струва общо само 120 британски лири, понижава риска от заболяване с една трета. Защитният ефект може да продължи до 20 години.

Експертите приветстват решението, взето след поредица от научни изследвания, като фундаментална промяна в практиките в борбата срещу рака на гърдата. Лекарството за превенция (тамоксифен или ралоксифен) ще се пие по същия начин като например приеманите всекидневно статини за понижаване на холестерола и предпазване от инфаркт и инсулт.

Превантивната мярка ще бъде предлагана на жени на и над 35-годишна възраст, при които съществува висок (над 30%) и умерен (между 17 и 30%) риск от развитие на рак на гърдата. Подходът се определя за алтернатива на превантивната хирургична намеса, избрана от знаменитости като Анджелина Джоли и Шарън Озбърн, които се подложиха на мастектомия заради генетичен риск от злокачественото заболяване.

Ракът на гърдата, заедно с тези на белите дробове и простата, са най-често срещаните онкологични заболявания в световен мащаб. Първият е на трето място по брой на смъртните случаи след заболяване, като приблизително всеки пети случай е генетично обусловен.

Във Великобритания, а и в останалите страни, тамоксифен се използва повече от 40 години за лечение на рак на гърдата след операция и химиотерапия - за да се предотврати повторна поява на тумори. В последно време обаче се натрупаха много научни доказателства, че тамоксифенът, както и ралоксифенът, одобрен за лечение на остеопороза при жени след менопаузата, са еднакво ефективни и като превантивна...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.