zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хлорираната вода е сред основните причини за хранителните алергии



Хлорираната вода е сред основните причини за хранителните алергии

Хлорът, с който се третира питейната вода, явно носи не само ползи, но и вреди.

13 февруари 2013, здраве.bg

Повечето хора имат хранителна алергия или нетолерантност към определена храна поне периодично. И виновникът може да се окажат химикалите, използвани за хлорирането на водата, с който се снабдяват населените места. Химикалът дихлорофенол се намира и в пестицидите, които можем да абсорбираме чрез въздуха, който дишаме и водата, която пием, твърдят изследователи в публикацията си в Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

Учените са посочили химикала като най-вероятната причина за хранителни алергии и непоносимост към храни след като са установили, че алергичните към определен вид храна хора имат в телата си големи количества от този замърсител. От 2211 изследвани лица с високо ниво на дихлорофенол в организма, 441 страдали от хранителна алергия, която може да е животозастрашаваща, а други 1016 имали алергия към вещество от околната среда – например полен.

Изчислено е, че половината от населението в развитите страни има някаква хранителна нетолерантност – обикновено към пшеница, мляко или яйца. Това е по-леката форма на алергията, при която човек изпитва само дискомфорт и трудности при смилане на храната. Това също може да е причинено от дихлорофенола, смятат специалистите.

Този химикал се използва широко за хлориране на питейната вода, както и в пестицидите. Затова, дори да започнем да пием само бутилирана вода, може и да не успеем да се предпазим, твърдят учените от Американския колеж по алергии, астма и имунология. Дихлорофенол често се открива и в плодовете и зеленчуците, които ядем – освен, ако, разбира се, не са органични.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.