zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как плодовете ще ни помогнат да отслабнем



Как плодовете ще ни помогнат да отслабнем

Плодовете са особено богати на фибри, полезни мазнини и есенциални минерали в комбинация с малко калории.

22 ноември 2012, здраве.bg

Ако изберем плодовете като основната ни храна, няма как да сгрешим – особено ако се опитваме и да отслабнем. Всъщност повечето диети за отслабване включват консумация на плодове под една или друга форма.

Има много ползи от плодовете, които нито един друг тип храна не може да ни осигури. Те са богати на фибри, важни минерали, витамини и други полезни вещества. Знаете ли, че плодовете могат дори да направят кожата гладка и блестяща? Че могат да освободят тялото ни от токсини? Да, те правят тези и още много неща!

Плодовете елиминират лошия холестерол

Плодовете и зеленчуците също съдържат мазнини, но те са от полезните липопротеини с висока плътност или т. нар. добър (HDL) холестерол. Тези мазнини отговарят за отделянето на лошите мазнини (или „лошия” LDL холестерол) от стените на кръвоносните съдове и пренасянето им до черния дроб, където да бъдат метаболизирани и отделени от организма. Това понижава нивото на липидите в тялото и ограничава мазнините, което от своя страна опосредствено може да доведе до отслабване.

Добрият холестерол съдържа по-малко мазнини и повече протеини, което го прави по-тежък и с по-висока плътност. Тези характеристики му позволяват лесно да пренася лошите мазнини. Това е една от причините, поради които пациентите с проблеми с холестерола се съветват да ядат повече плодове.

Плодовете са алтернативен източник на енергия

Плодовете могат да служат като алтернативен източник на енергия вместо глюкозата. Глюкозата се получава при разлагането на въглехидратите. Когато не се усвои, тя се складира в мастните тъкани и черния дроб под формата на гликоген, а това води до напълняване. В случая с плодовете обаче, захарта, която съдържат, е фруктоза – нискокалорична захар, която не допринася за натрупването на килограмите.

Плодовете подпомагат храносмилането

Плодовете съдържат големи количества фибри, които помагат за храносмилането. Тези диетични фибри също така прихващат токсините, чуждите тела и мазнините от тялото...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.