zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Органичната храна не е по-питателна, поне засега



Органичната храна не е по-питателна, поне засега

Храните с органичен произход изглежда не успяват да защитят мнението, че са по-полезни за здравето, твърди изследване.

10 септември 2012, здраве.bg

... била наличието на малко повече фосфор в органичните храни.

Органичните мляко и пилешко месо също така могат да съдържат повече омега-3 мастни киселини – но този резултат е потвърден от твърде малък брой изследвания. По-значителни разлики били открити по отношение на количеството пестициди и устойчиви на антибиотици бактерии в храните.

Повече от 1/3 от конвенционалната продукция съдържала забележими следи от пестициди в сравнение със 7% от органичните проби. Органичните пилешки и свински меса пък е 33% по-малко вероятно да съдържат устойчиви на три или повече антибиотика бактерии, твърдят изследователите.

Д-р Смит-Спанглър твърди, че е необичайно и за органичните, и за конвенционалните храни да превишават позволените граници на следи от пестициди, затова не е ясно дали разликата в количеството следи би имало реален ефект върху здравето на хората.

Но Ченшен Лу, специалист по здравето и околната среда във филиала на „Харвард” в Бостън, твърди, че, докато учените все още не са единодушни по отношение на ефектите от приетите с храната следи от пестициди, хората трябва да ги избягват. Лу, който не е взел участие в проучването на колегите му от „Станфорд”, споделя, че като разумен консуматор избира храни без пестициди, защото това е най-добрият начин да предпазим здравето си.

Той твърди, че са необходими още изследвания, за да се проучат напълно потенциалните разлики по отношение на здравето и безопасността между органичните и конвенционалните храни и че е „незряло” да се прави категорично заключение, че органичните меса, плодове и зеленчуци не са по-здравословни от неорганичните им разновидности.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.