zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алкалната диета – завещание за здраве от зората на човечеството



Алкалната диета – завещание за здраве от зората на човечеството

Кои храни са полезни за тялото според алкалната диета и какви са основните й правила.

8 август 2012, здраве.bg

... ни в натуралния си вид или което е силно преработено, е добре да се избягва.

Като основно правило можем да приемем, че всяка храна, съдържаща захар и мая или е ферментирала, рафинирана, приготвена в микровълнова, преработена или съдържа фунги, е киселинна. Плодовете с високо съдържание на плодова захар като бананите и ябълките също могат да доведат до формиране на киселини, което е объркващо, ако сме новаци в спазването на алкалната диета. Плодовете с ниско съдържание на захар са грейпфрутите и дините, следвани от доматите, авокадото, лимоните и лаймовете.

Ако ограничим предизвикващите киселинно отделяне храни и изберем вместо тях стимулиращи образуването на основи в организма – като зелени листни зеленчуци, броколи, зелени ябълки, краставици – ще се радваме на много ползи за здравето. Суровите семена и ядки, студено пресованите масла, авокадото, лимоните, лещата и бобовите култури, някои зърнени култури, кореноплодните зеленчуци и всички зелени напитки – от зелен чай до зеленчукови шейкове – алкализират организма и са полезни за тялото.

Изследване, публикувано през 2001 г. в изданието The European Journal of Nutrition, подчертава колко е важно да балансираме нивата на киселините и основите в тялото, защото в противен случай дисбалансът може да предизвика заболявания или влошено здраве. Резултатите показали, че хроничната метаболитна ацидоза има вредни ефекти върху тялото, включително забавяне на развитието при децата, понижена мускулна и костна маса при възрастните, формиране на камъни в бъбреците. До този момент не са били провеждани задълбочени проучвания върху ефективността на алкалната диета, но влиянието на киселинните храни и връзката им със заболяванията след това се превърнала в по-застъпена тема за научни изследвания в тази област.

Как да алкализираме диетата си

Алкализиращите храни, които включват множество зелени зеленчуци, могат да са особено пречистващи за тялото, затова е препоръчително да ги консумираме всеки...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.