zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Някои диети изгарят повече енергия



Някои диети изгарят повече енергия

Диетата с малко въглехидарти логично води до по-малко изгаряне на енергия, но прави ли я това най-добра за отслабване?

Диетите с ниска консумация на въглехидрати изгарят най-много енергия, но въпреки това дали са най-препоръчителни?!.

2 юли 2012, здраве.bg

Хората, които искат да отслабнат и спазват диета, добре знаят: за да отслабнат, трябва просто или да намалят количеството енергия, които консумираните храни ще освободят, или да изгарят повече килоджаули. Но според ново изследване някои комбинации от храни могат да доведат до разход на повече енергия от други. А това може да намали нуждата от ограничения в храната, което така тежи на повечето хора на диета.

Когато специалистите сравнили диетата с ниска консумация на мазнини, диетата с много ниска консумация на въглехидрати и тази с консумация на храни с нисък гликемичен индекс установили, че хората, които спазват нисковъглехидратния тип диета изгарят най-много енергия. Но обезпокояващото в събраните данни било, че този тип диета също така увеличава производството на хормоните на стреса и повишава риска от възпаления.

Хората, които спазват диета, консумирайки храни с нисък гликемичен индекс – хранителен план, който предпазва от рядко покачване на кръвната захар след ядене – също изгаряли повече енергия в сравнение с третата група, която се придържала към диета с ниско съдържание на мазнини.

От гледна точка на метаболизма количеството килоджаули (енергия) не са еднакви, твърди д-р Дейвид Лудвиг, автор на изследването, чиито резултати са публикувани в изданието Journal of the American Medical Association. Опитите за рязко ограничаване на всички мазнини или всички въглехидрати от диетата са трудни от психологическа гледна точка, а биологически този подход е неправилен.

Целта на д-р Лудвиг и колегите била да проучат дали определени диети могат да доведат до промени в обмяната на веществата (метаболизма), които да станат пречка за отслабване или поддържане на свалените килограми.

По време на изследването участниците, които били със затлъстяване, но вече били свалили 10-15% от теглото си, били разделени на три групи и подложени на една от трите диети. Диетата с ниска консумация на мазнини набавяла 60% от килоджаулите от въглехидрати, 20% от мазнини...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.