zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Някои кремове за слънцезащита причиняват рак на кожата



Някои кремове за слънцезащита причиняват рак на кожата

Цинковият оксид, използван в част от козметиката, за слънцезащита реагира със слънчевите лъчи и уврежда клетките, твърди изследване.

4 юни 2012, здраве.bg

Много кремове за слънцезащита, не само не предпазват от рак на кожата, но дори го причиняват. Цинковият оксид в слънцезащитните продукти реагира на директна слънчева светлина като уврежда клетките и повишава риска от развитие на рак на кожата, показват резултатите от ново изследване.

Ултравиолетовата светлина от слънцето стартира химична реакция с цинковия оксид, при която се произвеждат свободни радикали – нестабилни молекули, които се намесват в ДНК-то на клетките. Това, от своя страна, прави последните по-уязвими към рак на кожата и други заболявания.

Изследователи от Университета за наука и технологии в Мисури изчислили, че цинковият оксид започва да реагира около час след като е изложен на слънцето. В едно лабораторно изследване, половината от клетките, потопени в разтвора от цинков оксид, умрели след само 3 часа излагане на ултравиолетова светлина, а 90% умрели след 12 часа.

И все пак изследователите, цитирани от изданието Toxicology and Applied Pharmacology, твърдят, че е по-добре да използваме слънцезащитен крем, вместо да излизаме навън без протекция – или, разбира се, най-добре е да си купим слънцезащитен продукт, който не съдържа цинков оксид.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.