zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бактериите в устата вредят и на сърцето



Бактериите в устата вредят и на сърцето

Когато попаднат в кръвта, тези бактерии могат да предизвикат съсирване на кръвта и ендокардит.

17 април 2012, здраве.bg

Една от бактериите в устата може да причини съсиреци в кръвта и да доведе до сериозни проблеми със сърцето, ако попадне в кръвта, показват резултатите от ново изследване.

Бактерията, наречена Streptococcus gordonii, е един от причинителите за наслагване на плака по повърхността на зъбите. Ако попадне в кръвта, най-често през кървящите венци, тя може да предизвика сериозни здравословни проблеми, защото организмът я възприема като човешки протеин, обясняват изследователите, цитирани от Би Би Си.

Авторите на изследването – учени от Кралския хирургически колеж в Ирландия и Университета на Бристол във Великобритания, са установили, че бактерията Streptococcus gordonii може да произведе на повърхността си молекула, която й позволява да имитира фиброгените на човешките протеини - агент за съсирване на кръвта.

Това активира плателетите (клетките, намиращи се в кръвта и отговорни за съсирването) и ги кара да се събират на съсиреци вътре в кръвоносните съдове. Получилите се в резултат на това съсиреци покриват бактериите като по този начин ги предпазват от имунната система и от антибиотиците, които лекуват инфекции.

Съсирването на плателетите може да доведе до растежа на образувания в сърдечните клапи (ендокардит) или до възпаление на кръвоносните съдове, което може да блокира достъпа на кръвта до сърцето или до мозъка. Откритията от текущото изследване могат да помогнат за развитието на лечението на инфекциозния ендокардит, твърдят учените.

Защо е важно да се грижим за зъбите си

В развитието на инфекциозния ендокардит сред основните фактори е закачането на бактерията за клапата на сърцето и активирането на плателетите за сформиране на съсирек. Изследователите търсят механизмите зад тази поредица от събития с надеждата, че ще могат да разработят нови лекарства, необходими за превенцията на съсиреците в кръвта и инфекциозния ендокардит.

Учените подчертават колко е важно да поддържаме венците си здрави и да се грижим редовно за хигиената на устата – миене...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.