zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Случаите на меланома бързо растатСлучаите на меланома бързо растат

Навременната проверка на бенките и превантивните мерки могат да са решаващи срещу рака на кожата.

9 април 2012, здраве.bg

Налице е драстично увеличаване на случаите на меланома - потенциално фатална форма на рак на кожата при младите хора, най-вече младите жени. Това показват резултатите от ново изследване. Според цифрите разпространеността на меланомата се е покачила осем пъти сред младите жени и четири пъти сред младите мъже за последните 40 години.

Констатацията е направена въз основа на изследване на клиниката Мейо върху записите от емидемиологичния проект Рочестър – база данни, водена в продължение на десетилетия и съдържаща всички подробности за здравните грижи върху пациентите. Изследователите търсели само първите поставени диагнози на меланома при пациенти на възраст от 18 до 39 години в периода от 1970 до 2009 г.

Според дерматолозите тези открития съвпадат с тенденцията, която те забелязват в собствената си практика.

Все по-голямото разпространение на солариумите се смята за една от основните причини за тези обезпокояващи резултати в разпространението на меланома, посочват изследователите в изданието Mayo Clinic Proceedings. Излагането на ултравиолетовите лъчи и слънчевите изгаряния също допринасят за повишаването на броя на случаите на меланома.

Макар че меланомата бързо става все по-разпространена, изследването отчита също, че смъртността в следствие на рак на кожата е намаляла. Учените отдават това на ранното откриване на меланомата и навременната медицинска помощ, която се оказва на заболелите. Хората са станали по-внимателни към състоянието на кожата си и щом видят промени по нея, се сещат да се обърнат незабавно към лекар. Информацията за рисковете от солариумите също е широко разпространена, макар че хората продължават да ги използват.

Другите рискови фактори за появата на меланома са фамилна или лична история на заболяването и голям брой странно изглеждащи бенки по кожата. Хората, които вече са били диагностицирани с рак на кожата, са изложени на по-голям риск от повторната му поява, затова е важно да проверяваме кожата си щателно вкъщи и, ако видим...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.