zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекарите все още предписват антибиотици за „грешните заболявания”Лекарите все още предписват антибиотици за „грешните заболявания”

Така се доближава денят, в който ще се появи супер-вирус, устойчив на антибиотици.

21 февруари 2012, здраве.bg

Лекарите продължават да го правят – предписват антибиотици за здравословни проблеми като кашлица и синузит, които могат да бъдат повлияни от друг вид лекарства. По този начин денят, когато ще се появи устойчив на антибиотици супер-вирус, наближава с все по-бързо.

Само във Великобритания лекарите издават по около 1,6 милиона излишни рецепти за антибиотици всяка година, сочат данните, изнесени от British Medical Journal. Тези лекарства не помагат по никакъв начин за облекчаването на заболяванията, възникнали в следствие на вируси – само увеличават тежестта на проблема с резистентността към антибиотици.

Изследователите от Университета на Кардиф са изчислили в каква степен се предписват излишно антибиотици на базата на информацията от 68 лични лекари. Когато тези лекари били допълнително обучени за какви видове заболявания наистина трябва да се предписват антибиотици, рецептите за този тип лекарства намалели с 5,5%. Специалистите са изчислили, че, ако тази практика се приложи в цяла Великобритания, годишно здравната каса ще спестява по над 8,4 милиона британски лири.

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    изследвания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.