zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лененото семе е от полза и за отслабване



Лененото семе е от полза и за отслабване

3 февруари 2012, здраве.bg

Фибрите, които се съдържат в лененото семе, приемани под каквато и да е форма – добавени в някаква храна, като напитка или хранителна добавка, т.е. като в таблетка или капсула, потискат появата на глад и по този начин биха били от полза при отслабване. Това показват резултатите от ново изследване, проведено в Дания.

„Тъй като наднорменото тегло е тясно свързано с апетита, редовният прием на фибри от ленено семе преди всяко хранене намалява усещането за глад и с това може да е отлично допълнение към всяка диета за отслабване. Освен това самото ленено семе съдържа малко калории, а както знаем ограниченият прием на калории е от първостепенна важност при намаляване на килограмите”, посочват датските изследователи пред изданието Appetite.

Според тях преимуществото на фибрите от лененото семе пред останалите фибри е, че „доза само от 2,5 грама е достатъчна, за да повлияе съществено като намали усещането за глад и потисне апетита”. При останалите видове фибри, за да се постигне същия ефект са нужни между 5 и 12 грама.

Заключенията на скандинавските учени се базират на извършен от тях експеримент, показал че ако човек приема преди всяко основно хранене за деня по 2,5 грама разтворими фибри от ленено семе, неговото усещане за глад намалява с до 30%. Това впоследствие се отразява на количеството приемана храна – в случая с приема на ленените фибри то е по-малко с 8 до 10%.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.