zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетата с много месо – полезна ли е всъщност?



Диетата с много месо – полезна ли е всъщност?

Какви са мненията на специалистите за месото, алкалната и киселинната диета.

1 февруари 2012, здраве.bg

Дали и колко месо да включваме в диетата си е един от най-спорните моменти в различните концепции за здравословно хранене. Много последователи на алтернативни методики на лечение вярват, че спазването на т.нар. алкална диета, състояща се изключително от плодове и зеленчуци, може да предпази дори от сериозни здравословни проблеми като рак например.

Защитниците на алкалната диета твърдят, че консумацията на богата на месо храна увеличава киселинността на тялото, което има негативен ефект върху здравето. Но от друга страна основаната на кисели храни диета повишава киселинността на урината без да води до увеличение на киселинността на кръвта.

Значението на рН

Терминът рН всъщност означава „водороден потенциал” и е индикатор за количеството водородни йони в дадена субстанция. При рН 7 разтворът се смята за неутрален, при всяка стойност под 7 се определя като кисел, а над 7 – като алкален. рН на кръвта трябва да се поддържа в много тесни граници между 7,35 и 7,45, извън които настъпват тежки изменения в организма, които могат да доведат и до фатален изход. Кръвното рН е едновременно под дихателен и метаболитен контрол.

Метаболитният контрол (т.е. осъществяваният чрез обмяната на веществата) става чрез разграждане и елиминация на отпадните продукти, които нормално се получават при работата на тялото. Дихателните фактори включват количеството въглероден диоксид, което се отделя от белите дробове при дишане. Излишното количество въглероден диоксид повишава киселинността на кръвта.

Храните и рН

Храната, която консумираме не се отразява на рН на стомаха. Стомашният сок нормално е силно кисел с рН около 2.0. Храната не оказва влияние и на рН на червата, чието съдържимо е алкално - заради панкреатичния сок.

След усвояване от организма храната наистина е налице хранителен остатък, който се елиминира от бъбреците. Нутриентите могат да променят рН на урината. Месото в частност оставя кисел остатък, който бъбреците трябва да отделят с урината.

Но...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.