zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Въглехидратите: незаслужена лоша слава



Въглехидратите: незаслужена лоша слава

Лошото име, с което се ползват въглехидратите, подвежда мнозина, загрижени за диетата си.

здраве.bg

Въглехидратите, и по-точно храните, които съдържат много въглехидрати, напоследък все по-често са смятани за вредни. Много хора всъщност изпитват затруднения в разпознаването на това кои храни се класифицират като богати на въглехидрати и кои – не. И тъй като въпросът за въглехидратите винаги стои на дневен ред, вероятно ще е полезно да обърнем внимание на тези хранителни продукти.

Химия на въглехидратите

Монозахариди

Без да навлизаме в досадни подробности, спокойно може да кажем, че всички въглехидрати са изградени от въглеродни, водородни и кислородни атоми, които зелените растения преработват при производството на скорбяла и захари.

Най-голяма част на основните въглехидрати са т.нар. монозахариди. Това са свободните захари глюкоза, фруктоза и галактоза, които са изградени от една верига от тези атоми и рядко се съдържат в големи количества в храните. Малко свободна глюкоза можем да открием в плодовете и зеленчуците, особено гроздето и лука, докато фруктозата е първичният монозахарид в плодовете, меда и царевичния сироп. Както глюкозата, така и фруктозата, са сладки на вкус.

Важно е да запомним, че всички въглехидрати се разграждат до глюкоза и фруктоза по време на храносмилането и се транспортират с кръвта до всички клетки на тялото , където служат за основен източник на енергия за физическата ни активност и за поддържане на основната обмяна на организма. Човешкият мозък е особено чувствителен към нивото на глюкоза и може да претърпи сериозна увреда, ако е лишен за дълго време от този източник на енергия.

Дизахариди

В природата монозахаридите биват свързвани помежду си от растенията и така се формират по-сложни въглехидрати. Ако два монозахарида се свържат, се получават дизахариди - например сукрозата (бялата захар), която съдържа монозахаридите глюкоза и фруктоза. По време на храносилането сукрозата се разгражда до глюкоза и фруктоза, преминава в кръвта и чрез нея достига...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.