zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

„Хормоните на глада” пречат на успешната диета„Хормоните на глада” пречат на успешната диета

Установиха защо е така трудно да се запази теглото след успешна диета за отслабване.

31 октомври 2011, здраве.bg

Защо радикалните диети за отслабване, които водят до доста бързо сваляне на килограми, не са успешни в дългосрочен план и човек бързо връща теглото си. На този въпрос вярват, че са намерили отговор австралийски учени от Университета на Мелбърн.

Според тях, т.нар. йойо-ефект или възстановяването на теглото скоро след края на диета за отслабване се дължи на промени в нивата на хормоните.

По време на своето изследване диетолозите са наблюдавали в период от една година хора с наднормено тегло и затлъстяване, които са се подложили на драстична диета за отслабване. След нея повечето от тях успели да свалят до 10% от теглото си. Но година след това се оказало, че почти всички са станали жертва на т.нар. йойо-ефект – те били възстановили килограмите си отпреди диетата, а някъи дори били прибавили и още отгоре.

Анализът на хормоните, които влияят на апетита, показал, че именно те, а не слабата воля на отслабващия, го заставят да се чувства все гладен. „Съпротивата срещу намаляването на теглото заради глад е атавизъм, завещан ни още от нашите най-далечни предци”, обясняват авторите на изследването, цитирани от New England Journal of Medicine, „Организмът отчаяно се противопоставя на глада и в крайна сметка човек отново натрупва тегло”.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.