zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Херпесът: безмълвният спътник



Херпесът: безмълвният спътник

здраве.bg

Такава инфекция като причинената от вируса на херпеса може да не се проявява с години, дори с десетилетия. Той засяга нервните и кръвните клетки и затова имунната ни защита не се задейства.

Инфекцията се активира при определени обстоятелства, когато имунитетът рязко се понижава. Да си спомним обичайната сцена на изпращане на гостите: за да изрази своите чувства някой ни целува по устата. След няколко дни започва неразположението: температура, схващане на тялото.

Семейният съвет решава, че това е настинка и започва лечение с горещ чай, аспирин и пълна почивка. На следващия ден сме по-добре, не се усеща никаква болка, но затова пък на устните си откриваме мехурчета.

В действителност вирусът на херпеса предизвиква характерните за настинката болки и висока температура. Симптомите върху устните са крайният етап на заразяване. След няколко дни мехурчетата изсъхват, но носителите на вируса се увеличават с още един.

Вирусът на херпеса не се предава само чрез целувки, но и по въздушно-капков път. Мръсните ръце, общата чаша, общата хавлиена кърпа също могат да доведат до това. Около 90% от хората са заразени с вируса на херпеса. Това е вирусът от първи тип, наречен още херпес симплекс.

Вирусът от втори тип или херпес зостер се проявява при полови контакти с носител на тази инфекция и също има скрит период. Учените твърдят, че предизвиканият генитален херпес протича без симптоми при много хора с тази инфекция - от 50% до 74%. За това заболяване са характерни неприятните усещания в областта на гениталиите, чувството за парене и болка, обрив. Разбира се, има подходящи лекарствени средства, които да предотвратят развитието на болестта и да ускорят оздравяването.

Трябва да отбележим, че носителите на херпес симплекс могат да се заразят с херпес зостер, ако след докосване на херпеса бъдат докоснати други части на тялото, особено гениталиите.
Затова лекарите предупреждават: по време на изострен херпес се въздържайте от секс.

 
добави в:
 
Още по темите:
секс и здраве    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.