zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Телевизията профанизира децата ни с елементарни предавания



Телевизията профанизира децата ни с елементарни предавания

Това, което децата ни гледат на екрана, се превръща в истина и в това няма нищо нелогично, показва изследване.

17 октомври 2011, здраве.bg

Превръща ли телевизията децата ни в профанизирани индивиди, неспособни да употребяват думи по-дълги от четири букви. Има вероятност да е така, твърди ново изследване, според което съществува връзка между твърде елементарните и неизискващи никакъв интелект развлекателни програми и видео игри и ограничения и прекалено тесен мироглед на много от съвременните деца.

Все пак изследването не потвърждава, че ако телевизията ни залива с клишета и мръсни думи, това е единствената и директна причина за все по-засилващата се разлика между ранната акселерация на съвременните деца и все по-късното им съзряване във възрастни и отговорни за постъпките си хора.

Въпреки че изследователите, цитирани от изданието Pediatrics, не са напълно категорични в своите изводи, те все пак наричат това влияние на телевизията „умерено, но силно осезаемо”.

„Съвременните хора разглеждат профанизацията често твърде широко и я лишават от конкретни примери. А това не ни прави добра услуга.”, коментира Сара Койн, професор в Brigham Young University, „Нашето изследване показва, че това е от значение! Има значение къде децата ни чуват нещо подобно. И родителите вероятно трябва да са по-критични към това, което се излъчва по телевизията и дали да разрешават на децата си да го гледат”.

Няколко предишни изследвания също са показали влиянието на нарастващия брой консуматорски и „твърде елементарни” телевизионни предавания върху забавено интелектуално развитие на децата и как това се отразява на ценностната им система.

Авторите на настоящото проучване са анкетирали деца на средна възраст 12,5 години за това кои са любимите им телевизионни предавания и видеоигри и колко често използват фрази, научени от тях дори да са „мръсни”.

Получените данни сочат, че зависимостта между подобен тип предавания и въздействието им върху децата е правопропорционална – колкото повече и по-дълго те ги гледат, толкова повече думи, използвани в тях, влизат в речника им, макар нерядко да ги използват...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.