zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недоспиването провокира агресията



Недоспиването провокира агресията

Продължителното бодърстване и липсата на сън има връзка с агресивното поведение.

7 октомври 2011, здраве.bg

Постоянното недоспиване е сред основните предпоставки, които провокират човешката агресия, твърди публикация във в. „Уошингтън поуст”.

В хода на потвърждение на тази теза двама изтъкнати американски учени – Майкъл Крисчънс и Александър Елис – провели експеримент, в рамките на който били проследени реакциите на хората след период на продължително бодърстване.

Участниците в експеримента били от две категории хора – медицински сестри и студенти, които в ежедневието си често стигат до ситуации на продължителен период от време без сън.

По време на опита половината от доброволците били оставени за определен времеви отрязък без да им бъде предоставена възможността да заспят. След като изтекло времето, през което едните спали, а другите бодърствали, от участниците се изисквало да изпълнят определени задачи.

При тези от хората, които не били спали, се наблюдавала повече агресия при изпълнението на поставените задачи – те подхождали с негативно отношение, използвали нецензурен език, стигнало се дори до вандалски прояви.

От медицинска гледна точка, Елис и Крисчънс заключили, че продължителната липса на сън води до драстично забавяне на протичането на функциите в мозъка и най-вече в онази част от него, която е отговорно за поведението на човек. Когато функционирането й е затруднено, човек не може да се съобрази с конкретната среда, затова се поддава на агресията, понякога и като защитна мярка.

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.