zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ноктите говорят много за здравето ниНоктите говорят много за здравето ни

здраве.bg

Достатъчно е да се погледнат ноктите на човек, за да се предположи има ли и каква е неговата диагноза. Това е мнението на експерти от Американската академия по дерматология. Според тях, по състоянието на ноктите може успешно да се определят признаци за заболявания като анемия, проблеми с белите дробове, наличие на гъбички и др.

Например, ако ноктите имат жълтеникав оттенък, това в повечето случаи е сигурен признак за гъбична инфекция. Също така трябва да се провери за евентуални проблеми с черния дроб, лимфната система или белите дробове (например хроничен бронхит).

Тъмните линии под ноктите пък са показател за повишен риск от рак на кожата – меланома. Специалистите препоръчват веднага да се потърси консултация.

Ако е налице аномалия – увеличение на края на палците и подгъване на ноктите, това се тълкува като свидетелство за недостиг на кислород в кръвта. Причина за такова състояние могат най-често да бъдат болести на сърцето и белите дробове, като не се изключва вроден дефект, хронична белодробна инфекция, цироза на черния дроб или инфекция на сърцето.

Чупещи се нокти често имат хората, болни от псориазис, хроничен дерматит, страдащите от оплешивяване или артрит.

Наличието на ивици пък е свидетелство за преминало незабелязано заболяване, продължително излагане на ниска температура, болест на Рейно, неконтролирани диабет, пневмония или мозъчно заболяване, болест на кръвообръщението.

Ноктите, наподобяващи на лъжица, т.е. силно изкривени нагоре по краищата, най-често се предизвикват от травма, наличие на синдром, предполагащ изместване или разхлабване на капачките на коленете, отклонения в развитието на бъбреците и скелета. Често такава форма на ноктите се срещу при хора с анемия.

Белите нокти могат да са показател за цироза на черния дроб, диабет, сърдечна недостатъчност или недохранване.

И ръцете “подсказват” какво е здравето ни

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.