zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Безсънието може да е заразноБезсънието може да е заразно

19 септември 2011, здраве.bg

Безсънието може да се предава от човек на човек – също както всяка заразна болест, твърдят канадски учени от Университета „Лавал”. Според тях вероятността да „прихванем” разстройство на съня е поне 37%, съобщава Ройтерс.

Учените базират своите изводи на анализ върху проведени анкети с повече от 3500 души. На всички тях е бил зададен въпросът добре ли спят и имат ли близки (с които жимеят в един и същ дом), които страдат от безсъние.

40% от анкетираните са потвърдили, че в семейството им има поне един човек, който има проблеми със съня. От тях 76% са посочили само 1 член от семейството, 21% - двама, а 3% - трима.

От броя на хората у дома, които страдат от безсъние, зависи рискът то да се прехвърли и върху другите, смятат канадските специалисти. Те планират да анализират точната причина за тази „зараза” – дали тя се дължи на генетичен фактор или просто на предразположението към безсъние и тревожност у отделния човек.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.