zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как спомените въздействат върху мозъка



Как спомените въздействат върху мозъка

8 септември 2011, здраве.bg

Спомените са в състояние да доведат до промяна в структурата на мозъка, твърдят италиански учени. Те са достигнали до това заключение, наблюдавайки процеса на функциониране на мозъка в момент, в който той се опитва да обработи и запамети новопостъпваща информация и да се освободи от стари спомени.

Първоначално изследователите започнали проучванията си върху мишки, като в хода на наблюдение установили, че на различните етапи от обучението, през което гризачите преминавали, те освобождавали съответните стари спомени, заедно с което се прекъсвали и невронни връзки, отговорни за тези спомени, а на тяхно място се сформирали нови, които обработвали новата инфромация. По този начин структурите на мозъка се променяли в зависимост от това какво количество спомени се освобождава.

Учените, които провели експеримента, са категорични, че когато се прави опит да се запамети дадена информация в малкия мозък или в хипоталамуса, тя преминава през входяща селекция. По този начин се пробира само част от информацията, която заема мястото на старите спомени, а, с напускането си, тези спомени променят съществуващата невронна организация в мозъка.

Изследователският екип, в който участие взели и специалисти от други европейски страни, допълва, че различните преживявяния оставят в съзнанието ни спомени с различен интензитет и се съхранявят в различна част от мозъка ни. Спомените, които са свързани с моменти на страх, например, се отличават с особена сила. Тяхното бъдещо изследване, категорични са изследователите, може да бъде от помощ за разгадаване на шифъра на фобиите, които тормозят немалък дял от хората на планетата.

В същото време, краткосрочната памет е в състояние да се превърне в дългосрочна, като резултат от познатия вече процес на консолидиране, заключават изследователите.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.