zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сладоледът е полезен, особено ако го приготвим вкъщиСладоледът е полезен, особено ако го приготвим вкъщи

Той може да се превърне в здравословен източник на протеини, витамини и калций.

23 август 2011, здраве.bg

Погрешно е схващането, че сладоледът няма как да бъде част от здравословния режим на хранене.

Ако хапваме леденото изкушение в умерени количества и, особено ако го приготвим самите ние, то може да се превърне в безценен източник на витамини, протеини и калций.

Истината за ползите от сладоледа, приготвен в домашни условия, се крие в знанията за млечните продукти, които стоят в основата на здравословното хранене.

Въпреки че някои от тях се отличават с високо съдържание на мазнини, консумацията им е предвидена във всеки режим, целящ подобряване на здравето и визията.

Именно два такива продукта – млякото и сметаната – са основните съставки на сладоледа. За да бъде обаче той полезен за здравето, а не вреден за линията, може да се използват продукти, които не са източник на толкова много калории – за приготвянето на любимото лакомство със същия успех ще послужат и продукти с по-ниско съдържаниe на калории.

Независимо от калоричността, млечните продукти ще донесат на организма необходимите му витамини като А, D и В12, още калий и рибофлавин. Ако пък сладоледът, който сме си приготвили, е гарниран с яйчен крем, той става безценен източник на протеини.

В същото време, само половин чашка сладолед доставя на организма 1/6 от необходимата му дневна доза калций.

Въпреки всички тези положителни страни, мнозина заклеймяват сладоледа като вреден заради високото съдържание на захар от различни видове. Ако го приготвим обаче у дома, можем да изберем вида и количеството на захарта, които ще добавим – вместо традиционната такава, можем да овкусим млечното изкушение с пудра захар, с мед или с плодове. По този начин той ще бъде не само полезен, но и изключително вкусен.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.