zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

15 минути спорт на ден - 3 години повече живот



15 минути спорт на ден - 3 години повече живот

Не са нужни много тренировки, за да сме по-здрави.

17 август 2011, club.bg
още в club.bg


Само 15 минути умерена физическа активност на ден са достатъчни, за да прибави човек три години към живота си, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от мащабно тайванско проучване, публикувано в сп. "Лансет".

За повечето хора е трудно да се придържат към препоръчителните 30 минути дневно за спорт пет пъти седмично. Авторите на настоящето проучване от Националния институт за здравни изследвания в Тайван се надяват, че с определянето на "по-ниска доза" ще мотивират повече хора да водят по-активен и здравословен живот.

Изследователите са установили, че 15 минути умерена физическа активност на ден, като например бързо ходене, ще е от полза за всички - мъже, жени, млади, възрастни, пушачи, хора, водещи здравословен и не толкова здравословен начин на живот. Проучването е продължило 13 години и е обхванало 416 000 души. След като отчели различия като възраст, пол, тегло и редица други свързани със здравето фактори, специалистите са установили, че само 15 минути умерени физически упражнения дневно увеличават продължителността на живота с три години.

Всекидневният спорт освен това намалява случаите на рак и понижава с един процент смъртността от ракови заболявания. Авторите на проучването отбелязват, че то е първото по рода си, което идентифицира полезния за здравето минимум от упражнения. "Надяваме се, че така спортът ще стане по-привлекателен за неактивните хора, тъй като е по-лесно да отделиш 15 минути на ден, отколкото 30", пишат изследователите. БТА

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.