zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Внимание! Facebook депресияВнимание! Facebook депресия

Facebook депресията е един от здравословните проблеми, за който тепърва ще се говори.

22 юли 2011, здраве.bg

Според резултатите от изследване, проведено от Американската академия по педиатрия, родителите трябва да обърнат особено внимание на влиянието, което социалните мрежи като Facebook оказват върху децата им, и при необходимост да се обърнат към специалист в областта на психическото здраве. Главната причина за това е, че общуването във виртуалното пространство е основният метод за социализация, на който тийнейджърите почти по целия свят се доверяват, без да се замислят за негативите от него.

Специалистите са категорични, че в последните няколко години ежедневното посещение на социалните мрежи, най-значимата от които в световен мащаб е разбира се Facebook, се е превърнало в непреодолим навик за подрастващите, като някои от тях отварят въпросната страница по десетки пъти на ден, което освен ползите, съдържащи се в удовлетворената потребност от общуване, крие и редица рискове за тяхното здравословно състояние.

Най-голямо внимание родителите на децата, които са онлайн през голяма част от свободното си време, трябва да обърнат на риска от кибер тормоз, посещение на сайтове, затормозаващи детската психика, както и изпращането и получаването на съобщения със секуални послания.

Не по-малко притеснително явление е и така наречената “Facebook депресия”. Става дума за състояние, при което при подрастващите се появяват характерни за депресивното разстройство симптоми като резултат от продължителното време, прекарано в социалната мрежа.

Авторите на проучването са категорични, че както американските, така и педиатрите в цял свят, трябва да обърнат особено внимание на този проблем и да дадат на родителите нужната информация, чрез която да предпазят децата си от тази форма на психично разстройство.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.