zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Детоксикираща диета без глутенДетоксикираща диета без глутен

dieti.info

Глутенът е протеин, съдържащ се основно в житото, ечемика, ръжта и овеса. Хората, страдащи от целиакия (цьолиакия) трябва да избягват глутена, защото той уврежда стените на червата Това от своя страна води до сериозни здравословни проблеми, включително понижен имунитет и потенциално недохранване. Хората с непоносимост към глутен често страдат от храносмилателни разстройства като подуване и диария, както и от чувство на изтощение и болки в ставите. Консултацията със специалист дава възможност да се избере подходяща детоксикираща диета, в която глутенът отсъства и неблагоприятните здравни симптоми намаляват.

Детоксикираща диета

Детоксикиращите диети прочистват тялото от токсините и отпадните продукти, натрупани поради лошо хранене или некачествени храни. Детоксикиращата диета без глутен изключва целия глутен от хранителния режим и дава на тялото време да си почине, да се възстанови и заздравее от възпаленията и увредите на стомашната стена. Хората с целиакия и силна непоносимост към глутена са изложени на риск от недохранване поради недостатъчното абсорбиране на хранителни вещества. Въздържането от глутен за 7 до 14 дни дава възможност да се установи дали именно глутенът е източник на симптомите.

Зърнени храни без глутен

Глутенът се намира в повечето най-популярни хлябове, зърнени закуски, бисквити, кексове и други храни, съдържащи въглехидрати. Съответно хората, пречистващи се от глутен, трябва да изключат тези източници от диетата си. Въглехидратите обаче са позволени за консумация и има няколко алтернативни варианти за зърнени продукти и брашна, които не съдържат глутен. Те включват храни, направени от бяло или кафяво оризово брашно, соево брашно, бадемово брашно и брашно от елда. Продуктите на зърнена основа, които не съдържат глутен, са съответно обозначени.

Вредни съставки

Глутенът се съдържа и в много продукти, за които може да не подозираме...

още

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.