zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Закусва ли българинът и каквоЗакусва ли българинът и какво

Закуската трябва да доставя на организма около 25% от дневния прием на енергия.

Над 3/4 от българите закусват, но предпочитат тестени изделия вместо пълнозърнести продукти и плодове.

здраве.bg

Знае ли българинът, че закуската е най-важното хранене за деня и правилно ли избира какво да яде сутрин. Това е основна задача, на национално проучване на агенция Ноема, реализирано през м. април 2011 г.

Анкетата включва въпроси като „Закусвате ли сутрин, ако не - защо”, „Какво най-често закусвате”, „Определятe ли закуската си като здравословна”, „Знаете ли кои са най-подходящите според диетолозите храни за старт на деня”, ”Консумирате ли и колко често пълнозърнести продукти на закуска” и др.

Допитването обхваща цялата страна. 52% от анкетираните са жени, 48% - мъже, на възраст между 15 и 70 г.

На въпроса „Закусвате ли?” положително отговарят 78% от участниците в проучването. 72% от тях закусват всеки ден, за други 14% първото хранене за деня е част от графика им 2-3 пъти в седмицата. 3% от анкетираните закусват веднъж седмично, а други 11% по- рядко.

Според специалистите по хранене закуската е изключително важна, тъй като, ако е здравословна и балансирана, тя осигурява на организма нужната енергия за деня. След продължителната липса на прием на храни и напитки през нощта, сутрин организмът се нуждае от нов прилив на енергия и хранителни вещества. В противен случай настъпват стресови за организма реакции.

Диетолозите определят за балансирана закуска тази, която включва продукт от пълнозърнести житни култури – за прием на сложни въглехидрати и фибри, млечен продукт - за прием на калций, плодове – за витамини и фибри и напитка - за хидратиране.

Пълнозърнестите продукти са изключително важни за човешкия организъм, защото са богати на незаменими вещества - фибри, витамини от групата В, антиоксиданти. Фибрите помагат за понижаване нивата на „лошия” холестерол, като затрудняват пълното усвояване на някои мазнини и намаляват риска от атеросклероза. Безценно тяхно качество е, че свързват някои канцерогени и тежките метали в храната и ги изхвърлят от организма.

Фибрите принадлежат към т.нар. „добри” въглехидрати. Те се характеризират...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.