zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Виновни ли са лекари за ХИВ епидемията



Виновни ли са лекари за ХИВ епидемията

Нови изследвания хвърлят светлина върху причините в различна посока.

30 май 2011, здраве.bg

Пандемията, причинена от ХИВ-вирусите, може би е резултат от добрите намерения на лекарското съсловие през първата половина на 20-ти век, предаде Ройтерс. Именно тогава са се използвали масово игли и спринцовки за многократна употреба, които вероятно са помогнали за широкото разпространение на ХИВ инфекцията.

Въпреки че е трудно, дори невъзможно, да се посочат с точност причините, довели до пандемията поне в някои части на света от СПИН, две нови проучвания предполагат, че кампаниите за изкореняване на тропическите болести в Африка може да са помогнали значително за разпространението на смъртоносния вирус. По този начин спасяването на човешки живот косвено се е превърнало в предпоставка за възникването на днешната пандемия.

ХИВ вирусът се е пренесъл от шимпанзета на хора през 20-те години на миналия век в централна Африка, убедени са днес специалистите. В научните среди съществуват спекулации, че първият заразен човек е бил ловец, който случайно е ухапан или одраскан от болно животно.

Това, което все още представлява обект на дебати, е как общество, съставено от ловци и живеещо в отдалечен и изолиран район в Африка, е пренесло разпространяваща се по кръвен път инфекция на 33 милиона души по цял свят към днешна дата.

Лъч надежда за разрешаването на тази загадка хвърля скорошно проучване, което изследва разпространението на кръвни инфекции сред коренното африканско население.

В периода между 1936 и 1950 г. сред населението на Централната Африканска Република се е разразила епидемия от африканска сънна болест, която е била лекувана чрез поредица от инжекции. Оказва се, че ако човек е бил лекуван от сънна болест преди 1951 г., рискът той да бъде заразен с пренасяни по кръвен път инфекции е 3 пъти по-голям.

Това е резултат от използването на игли и спринцовки за многократна употреба, заключват специалистите. Имало е много хора и малко игли, а стерилизацията им явно не е била ефикасна. По този начин дори и да е имало много малко хора болни...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.