zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Калцият далеч не е само в млякото!



Калцият далеч не е само в млякото!

Някои зеленчуци като спанакът съдържат много калций, а малко калории.

Има храни, освен млякото и млечните продукти, които са много богати на калций.

dieti.info

Калцият не се намира само в млечните продукти, но и в някои храни от растителен произход - зелени листни зеленчуци, ядки, бобови култури, семена и др.

Много хора днес се питат дали получават достатъчно калций, ако не пият мляко или не ядат млечни продукти. Всъщност калцият в немлечните продукти често дори е по-лесен за храносмилане и абсорбиране от тялото, особено когато храната съдържа и магнезий, който е необходим на тялото за ефективното усвояване на калция. В страните, като например Китай, където се консумират много малко млечни продукти, все пак има ниска заболеваемост от остеопороза, което е свидетелство, че е възможно организмът да си набавя необходимия калций и без много млечни продукти в диетата.

Абсорбиране на калция

Няколко фактора могат да повлияят усвояването на калций от организма. Витамините А, D и С подпомагат нормалното преминаване на калция през клетъчните мембрани. Умереното количество протеини също помага на абсорбирането му, но прекалено многото протеини го възпрепятстват.

Същото се отнася и за мазнините в диетата – някои мазнини помагат, но в прекомерни количества затрудняват процеса. Физическите упражнения подобряват усвояването, а липсата на упражнения го намалява.

Ако взимате хранителни добавки с калций, е най-добре да ги пиете когато си лягате или между храненията за по-добро усвояване.

Човешкото тяло не може да абсорбира 100% от калция в храната. Например само 32% от калция в млякото се усвоява. Повечето зелени зеленчуци имат ниво на абсорбиране над 50% например: 52,6% при броколито, 63,8% при брюкселското зеле, 57,8% при синапа и 51,6% при ряпата.

Ябълките са специални

Въпреки че в тях няма впечатляващо съдържание на калций, ябълките са един от най-добрите хранителни източници на бор, минерал, който също участва за изграждане на костите и има важна роля за предпазване от остеопороза.

Съдържание на калций в храните

Приложеният по-долу списък изброява богати на калций не-млечни продукти,...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.