zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Дългите часове работа повишават риска от инфаркт



Дългите часове работа повишават риска от инфаркт

Все пак зависи какво работим, твърдят критиците.

4 май 2011, здраве.bg

Хората, които работят средно по 11 или повече часа на ден, са с цели 67% по-висок риск от сърдечен удар. Въпреки че във времена на финансова криза дългите часове на работа може да са единственото решение за вас и близките ви, вашето трудолюбие невинаги е полезно за вашето здраве в дългосрочен аспект, смятат специалисти, цитирани от Си Ен Ен..

11-часовите или по-дългите работни смени повишават съществено, и по-конкретно с 67% риска от инфаркт и фатален край в сравнение със стандартния 7-8 часов работен ден, сочи ново проучване, публикувано в Annals of Internal Medicine. При хората, които работят средно между 10 и 11 часа на ден, този риск е повишен с 45%.

Експертите обясняват тази стряскаща статистика с нездравословния начин на живот, който неминуемо съпътства напрегнатия и дълъг работен ден. Може би главни виновници за това са стресът, липсата на физическа активност, консумацията на висококалорични и некачествени храни и свързаните с тях състояния като затлъстяване и метаболитен синдром. Други рискови фактори за сърдечносъдови заболявания са мъжкият пол, възрастта, повишеното ниво на холестерола, високото кръвно налягане и тютюнопушенето.

Критиците обаче не са напълно съгласни с направените изводи. Те изтъкват като основен недостатък на проведеното проучване липсата на данни за вида на работата и какво удоволствие човек изпитва от нея. Докато работата на компютър по 11 часа на ден може да бъде пагубна за едни, то трудолюбието на полето може дори да повиши качеството и удължи живота на други, смятат те.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.