zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Дългите часове работа повишават риска от инфарктДългите часове работа повишават риска от инфаркт

Все пак зависи какво работим, твърдят критиците.

4 май 2011, здраве.bg

Хората, които работят средно по 11 или повече часа на ден, са с цели 67% по-висок риск от сърдечен удар. Въпреки че във времена на финансова криза дългите часове на работа може да са единственото решение за вас и близките ви, вашето трудолюбие невинаги е полезно за вашето здраве в дългосрочен аспект, смятат специалисти, цитирани от Си Ен Ен..

11-часовите или по-дългите работни смени повишават съществено, и по-конкретно с 67% риска от инфаркт и фатален край в сравнение със стандартния 7-8 часов работен ден, сочи ново проучване, публикувано в Annals of Internal Medicine. При хората, които работят средно между 10 и 11 часа на ден, този риск е повишен с 45%.

Експертите обясняват тази стряскаща статистика с нездравословния начин на живот, който неминуемо съпътства напрегнатия и дълъг работен ден. Може би главни виновници за това са стресът, липсата на физическа активност, консумацията на висококалорични и некачествени храни и свързаните с тях състояния като затлъстяване и метаболитен синдром. Други рискови фактори за сърдечносъдови заболявания са мъжкият пол, възрастта, повишеното ниво на холестерола, високото кръвно налягане и тютюнопушенето.

Критиците обаче не са напълно съгласни с направените изводи. Те изтъкват като основен недостатък на проведеното проучване липсата на данни за вида на работата и какво удоволствие човек изпитва от нея. Докато работата на компютър по 11 часа на ден може да бъде пагубна за едни, то трудолюбието на полето може дори да повиши качеството и удължи живота на други, смятат те.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.