zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Орехите са най-полезните ядки



Орехите са най-полезните ядки

Орехите най-често се ядат сурови, което повишава действието на антиоксидантите в тях.

Те съдържат най-голямо количество антиоксиданти.

29 март 2011, здраве.bg

Орехите са най-полезните от всички ядки и e препоръчително да бъдат задължителна част от всяка пълноценна диета, твърдят специалисти, цитирани от Би Би Си. Те съдържат най-високи количества антиоксиданти в сравнение с всички останали ядки.

Все пак диетолозите подчертават, че и останалите видове ядки притежават отлични хранителни качества, но в сравнение с фъстъците, бадемите, кашуто и лешниците орехите са най-полезни, тъй като съдържат около два пъти повече антиоксиданти.

Антиоксидантите, както е известно, са необходими на организма, защото възпрепятстват вредните ефекти на свободните радикали, които предизвикват необратими промени в клетките.

Освен че са богати на антиоксиданти, орехите съдържат и значителни количества висококачествени белтъчини, витамини, минерали и диетични фибри. Честата им консумация дори в малки количества може да намали риска от исхемична болест на сърцето, някои видове рак, диабет тип 2 и други здравословни проблеми, показват предишни проучвания.

Друго предимство на орехите пред останалите ядки е, че те се ядат предимно сурови, което повишава ефективността на съдържащите се в тях антиоксиданти.

Вижте още: Най-полезните ядки

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.