zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Палео-диетата: назад към каменната ера или напред към натуралните храни?!Палео-диетата: назад към каменната ера или напред към натуралните храни?!

Възможно ли е да се завърнем към начина на хранене на нашите предци?.

dieti.info

С всеки изминал ден науката за храненето, диетите и отслабването разширява своите познания с нови и нови открития. Някои експерти обаче са на мнение, че немалка част от това е напразно, защото на човек е достатъчно да следва хранителен режим идентичен с този на неговите предшественици още от каменната ера.

Именно от този период на човешката история произлиза и името на палео-диетата („палеолит” - старокаменна епоха). Тя е известна още като диета „пещерен човек” или диетата на воините.

Палеодиетата е хранителен режим, който се базира на консумацията на растения и месо от диви животни - точно така както пещерните хора са се хранили преди около 10 000 години.

Привържениците на диетата смятат, че човешкото тяло е генетично програмирано да се храни именно по този начин, тъй като разликите в наследствената информация между съвременния човек и неговите далечни прародители е минимална. Ето защо застъпниците на палео диетата смятат, че именно тя може да осигури правилния баланс на хранителни вещества - за подобряване на здравословното състояние и намаляване на риска за хронични заболявания...

цялата статия за диетата - принципи, храни, плюсове и минуси

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.