zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 трудни за смилане храни



10 трудни за смилане храни

здраве.bg

... непоносимост към лактозата, изяждането на половин килограм сладолед наведнъж пак може да създаде стомашни проблеми. Причината за това е че като цяло всички мазнини остават в стомаха по-дълго време преди да бъдат усвоени.

Броколи и сурово зеле

Тези богати на фибри зеленчуци са особено здравословни, но са известни и с възможното натрупване на газове в червата. За щастие решението на този проблем е лесно. Гответе ги или ги бланширайте леко и това ще деактивира сярата, която е причина за образуването на газовете.

Бобови култури

Едва ли има по-типичен пример за храни, които стомашен дистрес. Ензимът, необходим за разлагането на бобовите култури, се намира в стомашните бактерии на човешкия организъм. И, ако не ядете редовно боб, може да нямате достатъчно от този ензим, за да храносмелите лесно. Резултатът е газове и подуване. Варенето е от полза – допълнителните течности ще помогнат за смилането на голямото количество фибри, съдържащо се в боба, а колкото по-добре сварен е бобът, толкова по-бързо ще се разгради. Постепенното увеличаване на консумацията на бобови култури пък помага на тялото да привикне и да увеличи производството на ензима, необходим за разграждането им.

Дъвка без захар

Сорбитолът, съставка в много от дъвките и бонбоните без захар, също може да предизвика неприятно натрупване на газове в червата. Проверявайте етикетите и опитайте да си намерите нещо, което съдържат по-малко сорбитол - количеството също е от значение - повечето хора могат да се справят с 2-3 грама без проблем, но, ако продуктът съдържа 10 или повече грама, неизбежно ще затрудни храносмилането.(а)

още за правилното хранене и диетите

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.