zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диета без глутен?Диета без глутен?

dieti.info

... като изходният й продукт е пшеницата. Ето защо, ако състоянието ви изисква да избягвате консумацията на глутен, трябва да забравите за спагетите, фидето и различните видове макарони.

Соленките съдържат пшеница

Ако спазвате правило №1 и винаги четете етикетите на продуктите, ще забележите, че повечето солени бисквити съдържат пшеница. Вместо тях, най-добре консумирайте оризов кекс или царевичен чипс. Друг подходящ заместител са пуканките.

Избягвайте панираните ястия

Освен вредна, поради богатото съдържание на наситени и трансмазнини, панировката съдържа пшенично брашно. Затова вместо да панирате риба, пилешко или други вид месо, консумирайте ги задушени, печени или на скара.

Избягвайте бисквити, торти и кексове

Ако се придържате към безглутенова диета, въздържайте се да консумирате кексове, торти, бисквити и други лакомства, които съдържат пшеница. По-подходящи са желираните и смучещите се бонбони, които обичайно не съдържат глутен. Ако все пак ви се похапва нещо тестено, поне в специализираните пекарни се предлагат безглутенови кексове, торти и други тестени изделия.

Бирата също съдържа жито и ечемик

За разочарование на любителите на най-популярната нискоалкохолна напитка, бирата традиционно се произвежда от преваряването и ферментацията на нишесте, получено главно от зърнени култури - най-вече малцов ечемик. Добрата новина е, че съществуват много напитки с нисък градус, които не съдържат глутен. Така например, освен че не съдържа глутен, виното в умерени действа благоприятно и върху сърдечносъдовата система.

Безглутенова диета и аутизъм

Някои хора вярват, че безглутеновата диета помага на децата с аутизъм. Според тази теория, аутистите са чувствителни към глутен и избягването на този протеин може да подобри тяхното състояние, включително и социалното им поведение. Към днешна дата обаче няма достатъчно данни, за да се потвърди или отхвърли това твърдение.

Животът без глутен понякога е труден

Спазването...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.