zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Младите придобиват важни социални умения онлайн22 февруари 2006, idg.bg
още новини от IDG.BG


Вместо да ги отдалечават от компютрите, родителите трябва да схванат, че тийнейджърите усвояват важни социални умения онлайн, казват американски психолози и антрополози, които изучават интернет поведението.
Според тях общуването между подрастващите в Мрежата развива техните комуникационни умения и изработва правилни модели на поведение, пише сайтът на списание New Scientist. Форматът на блога например помага на младите да открият общите принципи за съставяне на преразказ и да излагат правилно и интересно своите мисли.
Според данни на Pew Internet & American Life Project всеки пети тийнейджър в САЩ има собствен блог. Специалистите смятат, че в младежките онлайн общества участниците избират т. нар. емапитични лидери - тези, които съпреживяват проблемите, а не, които обичат да дават съвети.
За да изучат активността и моделите на поведение на подрастващите в онлайн обществата, през 1998 г. група американски психолози създават форум, наречен Junior Summit Community. При наблюдението му е установено, че лидери са станали тези участници във форума, в чиито постинги местоимението "ние" се среща по-често от "аз".
Специалистите казват, че родителите не трябва да спират с предупрежденията към децата си за опасностите, които ги дебнат в Интернет, но драстичното ограничаване на времето онлайн ще доведе и до пропуснати възможности за социализация.

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.