zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Глюкозаминът и хондроитинът не са ефективни при артрит!?



Глюкозаминът и хондроитинът не са ефективни при артрит!?

здраве.bg

Нов мета-анализ показва, че популярните добавки глюкозамин и хондроитин не са ефективни в лечението на остеоартритни болки, съобщава Ройтерс.

Остеоартритът е хронично заболяване на ставите, при което се наблюдава износване на ставния хрущял и костните краища. Обичайно се лекува с аналгетици и нестероидни противовъзпалителни лекарства. През последните десет години в лечението на остеоартрит доста масово навлязоха и хранителните добавки глюкозамин и хондроитин, терапевтичният ефект на които все още се поставя под въпрос.

Според анализ на 10 проучвания (събрани данни от 3800 души) болките в коляното и тазобедрената става, съпътстващи остеоартрита, не се облекчават от приема на глюкозамин и хондроитин, а тяхното действие е ва практика равно с това от плацебо.

Въпреки резултатите от анализа, много специалисти остават на мнение, че все пак съществуват ползи от приема им и употребата на глюкозамин и хондроитин е сравнително безопасна и дава лъч надежда за болните от остеоартрит.

За разлика от лекарства като аналгетиците и нестероидните противовъзпалителни средства, приемът на глюкозамин и хондроитин не се свързва с развитието на язви на стомаха и дванадесетопръстника, алергии, вреди на черния дроб и бъбреците и сърдечносъдови заболявания.

Други експерти дори се съмняват в начина, по който резултатите статистически са извлечени, и омаловажават направените изводи.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.