zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съвременните супергерои влияят негативно на детската психика



Съвременните супергерои влияят негативно на детската психика

здраве.bg

Образите на съвременните супергерои от холивудските филми не са най-добрият пример за подражание, ако искаме децата ни да растат, като развиват своя капацитет и не се поддават на лесното поведение за следване на стереотипи, твърдят американски психолози от Университета на щата Масачузетс в Бостън.

„Съвременните киногерои твърде често използват насилие, държат се агресивно, цинично и твърде рядко показват вяра в разбирането, че доброто трябва да е движещата сила на света“, смятат учените, цитирани от Ройтерс. Според тях, героите от миналото в Холивуд също са най-често „твърде мъжествени, разчитат най-вече на силата си, но едновременно с това те често проявяват и човешка слабост и уязвимост“.

За да установят как съвременните медии и кино влияят на детското съзнание, американските учени са провели изследване на почти 700 деца на възраст между 4 и 18 г. Анализът на филмите, комиксите, видеоигрите и останалите предпочитани от днешните медии забавления за деца, показва, че на тях им се дава възможност да избират само между два образа: на „играча“, който се бори само за личната си изгода, и на „лентяя“, който дори не се опитва да има свое собствено лице. Повечето деца, участвали в допитването, са признали, че ако не могат да бъдат супергерои, винаги им остава другият, по-прост избор – да подражават на „лентяя“.

Според американските психолози, масовото подражаване на тези два типа поведение съвсем логично води до пасивно поведение на децата у дома и в училище, до безразличие към успехите и провалите и до липса на желание да се носи каквато и да било отговорност за действията: „Образът на супергероя е толкова вреден за психичното и познавателно развитие на детето, защото стереотипите за криворазбрана мъжественост развиват у децата емоционална нестабилност, твърде ранен стремеж към самостоятелност и агресия“.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.