zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сегашните лекарства за отслабване са безполезни



Сегашните лекарства за отслабване са безполезни

Бързото ядене на крак е само една от предпоставките за наднормено тегло.

Те не отчитат психологическите предпоставки към затлъстяване, смятат учени.

29 март 2010, здраве.bg

Медикаментозното лечение на затлъстяването не е нищо повече от загуба на пари и време. Такива лекарства не са в състояние да донесат трайни ползи за здравето, защото се борят с биологичните последици от наднорменото тегло, а не с важните психологически причини, довели до него, смятат специалисти от Университета на Ливърпул.

По думите на д-р Джейсън Халфорд, един от авторите на изследването, препаратите за намаляване на теглото не отчитат мотивационните и поведенчески фактори, които най-често причиняват това болестно състояние. “Затлъстяването обичайно е резултат на употребата на твърде много мазна и калорична храна и липса на достатъчно движение. Според диетолозите обаче, в основата на невъзможността да се контролира апетита като правило стоят сложни психологически причини".

Затлъстяването се очертава като един от най-сериозните здравословни проблеми на 21 век. Според прогнозите, към 2025 г. половината от населението в Европа ще страда от това заболяване - резултат от много мотивационни фактори, които подтикват човек да яде твърде много. Психологическите фактори, на които специалистите отдават все повече значение, за съжаление все още не се вземат предвид от фармацевтичните фирми, разработващи медикаменти. “Медицината вече е наясно с неврохимичните механизми, които участват в контрола на апетита и предпочитанията към някои храни. Тези знания следва да се използват при разработката на медикаментите”, смята д-р Халфорд, цитиран от Би Би Си.

От сега съществуващите лекарства едни намаляват апетита, други променят обмяната на веществата, трети възпрепятстват усвояването на калории и мазнини. Т.е. всички те са насочени към физиологията на затлъстяването. Според д-р Халфорд няма пречки това да се промени и в механизма им на действие да се отчетат и мотивационните, емоционални и поведенчески черти общи при почти всички хора – повишен апетит, влечение към храни с високо съдържание на мазнини и захар, склонност към ненужно големи порции и бързо хранене.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    лекарства    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.