zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Щастливите хора по-рядко страдат от сърдечни заболяванияЩастливите хора по-рядко страдат от сърдечни заболявания

(фото - sxc.hu)

здраве.bg

Добре известно е, че за да функционира правилно сърцето, е необходим здравословен начин на живот – да не пушим, да се движим повече, употребата на алкохол да е в рамките на допустимото и умереното. Но, както са установили учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, ако човек се чувства щастлив, рискът от сърдечни заболявания при него сериозно намалява.

В продължение на 15 години американските учени са изследвали наричаното от тях самите “ниво на щастието” сред повече от 2000 души. По специално разработена за целта петобална система хората сами са оценивали доколко щастливи се чувстват, а специалистите допълнително са проверявали истинността на това твърдение чрез различни тестове и анкети.

Взимайки допълнително предвид важни фактори за здравето като възраст, пол, вредни навици (тютюнопушене, прекаляване с алкохола) те достигат до извода, че “тези, които наистина се чувстват щастливи страдат далеч по-рядко от сърдечносъдови заболявания” и съветват: “Ако по своя характер не сте сред жизнерадостните, то си струва да се опитате и да станете. Това оказва пряко влияние върху сърцето ви и в бъдеще ще ви се изплати. Освен това щастливите хора като цяло водят по-здравословен начин на живот и по-лесно се разделят с вредните си навици, защото положителният поглед към живота води и до добро психично здраве”.

Резултатите от изследването са публикувани в електронното издание European Heart Journal.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.