zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Една трета от смъртните случаи при сърдечни заболявания се дължат на наднормено теглоЕдна трета от смъртните случаи при сърдечни заболявания се дължат на наднормено тегло

11 февруари 2010, здраве.bg

Всеки трети случай на смърт в резултат на сърдечносъдово заболяване следва да се обясни с наличието на тегло над нормата или затлъстяване. Това е заключението на европейското медицинско списание “Кардиоваскулар”. Според друга статистика почти половината от хората, страдащи от затлъстяване умират именно от сърдечно заболяване.

Според индексът на телесната маса, показател от 18,5 до 24,9 се счита за нормален, от 25 до 29 сочи за наличие на наднормено тегло, а над 30 – за затлъстяване.

При мъжете обиколка на талията до 94 см в повечето случаи се определя като нормална, а над 95 см – за признак за наднормени килограми. При жените тези цифри са съответно до 80 см и 80-88 см. Това е заключението на авторите на изследването, обхванало повече от 20 хиляди пациенти. На излишните килограми, според тях, следва да се отдадат 53% от смъртните случаи, а 25-30% от сърдечносъдовите заболявания се дължат на наднормено тегло.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.