zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За и против изкуствените подсладители



За и против изкуствените подсладители

Не евентуалната им канцерогенност, а това, че са 300 пъти по-сладки от захарта, е основната опасност, твърди професор от Йейл.

здраве.bg

Преди време, заради статия, излязла в The New York Times, където се казва, че най-популярния заместител на захарта – аспартам – може да предизвика рак у животни, се развихри истински дебат - за и против изкуствените подсладители.

Изследването, на което се базира публикацията, е направено от италиански учени.
Аспартамът, който е открит през 1965 г., се използва в повече от 6000 продукта, а хората го познават най-вече под търговското му наименование Нутра Суит (NutraSweet).
Стотици милиони души по света използват всекидневно подсладителя, така че, ако не е безопасен, ефектът може да се разпростре доста широко.

Д-р Дейвид Кац, професор от Университета Йейл, предупреждава, че хората не трябва да правят заключения, базирани на изследвания върху плъхове. Професорът набляга на факта, че плъховете имат кратък живот и по принцип са по-податливи на ракови заболявания. Той отбелязва също, че дори здравословни храни като броколи, спанак и боб съдържат някои потенциално карцерогенни съставки.

В заключение д-р Кац казва: “Ако хората се притесняват дали ще развият рак, те трябва да следят теглото си и да избягват цигарите. Аз мисля, че изкуствените подсладители са вредни, но не заради риска от рак, а защото са 300 пъти по-сладки от захарта. Може да не натрупате калории от диетични продукти с подсладители, но е твърде вероятно да увредите зъбите си.”

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.