zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зехтинът намалява риска от рак на гърдата



Зехтинът намалява риска от рак на гърдата

здраве.bg

Умерената употреба на зехтин понижава риска от рак на гърдата и забавя неговото развитие при вече налично заболяване, показват наблюденията на онколози от Университета Aut-noma de Barcelona в Испания.

Учените предполагат, че естествените съединения с антиоксидантно действие, съдържащи се в маслиновото олио, блокират действието на раковите клетки.

В същото време те отчитат факта, че прекалената употреба на зехтин, както и на останалите видове мазнини, може да доведе до натрупване на мастна тъкан в тялото с всички негативни последици от това.

Според предварителните резултати от изследванията на испанските лекари зехтинът действа положително върху клетъчните образци от ракови клетки в млечните жлези, като забавя и дори спира тяхното мутиране в агресивна форма.

Засега точният механизъм на това действие не е изяснен, което не омаловажава фактът, че по някакъв начин резултатът е безспорно налице, твърдят испанските онколози, цитирани от АМИ-ТАСС.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    aлтернативи    заболявания    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.