zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Опасните „скрити” мазнини



Опасните „скрити” мазнини

Висцералните мазнини: защо трябва да действаме сега.

здраве.bg

Нов доклад, излязъл наскоро, разкрива тревожни данни - 88% от 12 000 анкетирани европейци не са наясно с един сериозен риск за тяхното здраве, който може значително да съкрати живота им.

Висцералните мазнини обграждат жизнено важните органи в коремната област. Те не могат да се видят или да се почувстват, но са метаболитно активни, което допълнително повишава риска от животозастрашаващи заболявания, като диабет тип 2 и сърдечни заболявания – две от най-честите причини за смъртност в световен мащаб. Във „Висцералните мазнини & дебата за наднорменото тегло” трима водещи експерти призовават към повече информираност за опасните „скрити” мазнини.

Докладът, поръчан от GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, производителя на единственото лекарството за редуциране на теглото, продавано без рецепта, представя резултатите от Европейско проучване, в което участват 12 000 възрастни, които искат да отслабнат. Проучването показва, че 88% от тях не знаят какво представлява висцералната мазнина. След като разбират за възможните рискове, 61% от тях казват, че са още по-мотивирани да намалят теглото си.

Нарастващият ханш се счита за най-добрия клиничен индикатор за прекомерно голямо количество висцерални мазнини и, следователно, най-ефективно предвижда възможните рискове. Добрата новина е, че поради активното си естество, висцералните мазнини бързо се стопяват с намаляване на теглото, докато същото не може да се каже за мазнините, която се намират непосредствено под кожата, известни като подкожни мазнини. „Висцералните мазнини са по-голям рисков фактор за преждевременната смърт, отколкото цялостно повишеното телесно тегло.”, обяснява проф. Стефан Джейкъб, един от съставителите на доклада. „Дори само малко излишни висцерални мазнини увеличават риска от сериозни заболявания, но умереното сваляне на килограми веднага понижава този риск значително.”

Фармацевтът и почетен лектор в Кралския университет в Белфаст, д-р Тери Макгуайър, коментира: „Повечето хора с наднормено тегло...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.