zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бебешките играчки - между ползата и опасността



Бебешките играчки - между ползата и опасността

Как да изберем на детето си правилната играчка...

здраве.bg

През целия си живот човек опознава света. В този постоянен процес голяма роля играят т.нар. помощници. За растящото дете това се играчките, от които до голяма степен зависи неговото бързо и правилно развитие. А основното изискване към играчките е на първо място да бъдат напълно безопасни за детето.

Как да се ориентираме при избора на играчки сред огромното разнообразие в детските магазини...

Най-голямата и честа грешка на родителите е да напълнят детската стая с играчки буквално на първия ден след раждането. Според детските психолози, новороденото не е способно да се съсредоточи върху един предмет, а ярките петна (то възприема играчките като такива), могат да се отразят негативно на неговата психика, да попречат на спокойния му сън и дори да го уплашат.

Затова - никакви играчки, докато бебето не навърши 3 месеца. През този период за него е по-важно да спи повече и да прекарва по-дълго време на чист въздух. Запознаването му с играчките най-добре е да става постепенно – при това не трябва да ги приближавате много до детето, за да не пострадат очите му.

Първите усмивки и гукането са верен знак, че е време да си играете с детето. Тогава в стаята му трябва да се появят детските дрънкалки с мелодичен звук и забавните пластмасови или гумени животинки. Важно е да спазвате чувството за мярка - играчките не трябва да бъдат твърде ярки, големи или тежки.

Оптимален вариант са детските дрънкалки с продълговата форма, които не са твърде пъстри, а в топли пастелни тонове, със среден размер, които детето може да хване с ръка, а също така забавните гумени играчки, издаващи някакъв звук.

Психолозите препоръчват да се отчита физиологията на развитието на детето. Доказано е, че то първоначално различава само топлите тонове -първо жълтото, а след това оранжевото и червеното. По-късно започва да реагира на оттенъците на студения спектър – синьо и зелено, а най-накрая на лилавото.

След третия месец детето увеличава часовете, в които не спи и не бива...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.