zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 са основните рискови фактори за здравето5 са основните рискови фактори за здравето

71% от случаите на ранна смърт в резултат на рак на белите дробове са предизвикани от пушенето.

здраве.bg

Средната продължителност на човешкия живот може да се удължи средно с 5 години, ако се премахнат петте основни риска за здравето - понижената телесна маса на новороденото, повишеното кръвно налягане, сексът без предпазни мерки, употребата на алкохол, липсата на чиста питейна вода и добри санитарни условия.

Именно с тези 5 фактора са свързани 1/4 от всички случаи на смърт, се съобщава в новия доклад на Световната здравна организация (СЗО). В него са описани общо 24 фактора, които действат негативно върху здравето. Те са съчетание на рисковете, предизвикани от околната среда, поведението, физиологията - например замърсеният въздух, пушенето, лошото хранене.

В страните с ниски доходи, поради недостига на храна, всяко 38-мо новородено не доживява до 5-годишна възраст.

“Повече от 1/3 от смъртните случаи при децата могат да се отнесат към въздействието на няколко рискови фактора, свързани с храненето – такива като понижената телесна маса, неправилното кърмене или пълната липса на такова, недостига на цинк”, твърди Колийн Мейтърс - координатор по въпросите на смъртността и заболяванията.

Едновременно с това по целия свят наднорменото тегло и затлъстяването водят до увеличаване на случаите на преждевременна смърт. 71% от тези в резултат на рак на белите дробове са предизвикани от пушенето.

В доклада се подчертава, че 10 основни рискови фактора намаляват продължителността на човешкия живот почти със 7 години , а в изостаналите страни – с повече от 10.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.