zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ключът към отслабването? Бройте калориите!



Ключът към отслабването? Бройте калориите!

Успехът на диетата за отслабване се крие още и в доброто качество на храната.

здраве.bg

Броите въглехидрати? Ядете храни с ниско съдържание на мазнини? Според ново изследване, няма значение видът на диетата, която прилагате – важното е да държите под контрол количеството на калориите. Това показват резултатите от продължило 2 години изследване.

За това време повече от 800 човека с наднормено тегло били подложени на една от 4 диети, полезни за сърцето, всяка от които съдържала комбинация от въглехидрати, мазнини и протеини в различно съотношение. Диетите били в голяма степен базирани на вече популярни - като например средиземноморската.

За 2 години участниците от всяка от четирите групи постигнали приблизително еднакви резултати в отслабването – независимо дали техният хранителен план бил фокусиран върху количеството въглехидрати, мазнини или протеини. За първите 6 месеца хората отслабнали средно с по 6,5 кг, а за двугодишния период – средно по 4,5 кг.

Медиците обясняват сходните резултати с факта, че всички участници имали намален прием на калории - и четирите хранителни плана включвали еднакво количество калории - 1200-2400 на ден в зависимост от килограмите.

“Очевидно се налага изводът, че важното са калориите, без значение как ги получавате. Но това не означава, че можете да ядете каквото си искате и колкото време искате, дори да е в рамките на дажбата калории”, смятат учените, цитирани от Ройтерс, и съветват: “Трябва да консумирате правилното количество калории за отслабване, но и да приемате балансирано въглехидрати, протеини и мазнини, като се фокусирате върху това да ядете храни като цели зърна, пресни плодове и зеленчуци, сухи източници на протеини и здравословни мазнини. Не е нито здравословно, нито вталяващо да си набавяте калориите само от нискокалорични храни с ниска хранителна стойност. Трябва да сте сигурни, че ястията, които приемате, наистина имат хранителни качества”.

Хранителният план трябва да е с разумно количество калории, да включва контролиране на размера на всяко ядене и да е правилно балансиран, за да помогне...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.