zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Умереният песимизъм помага при отслабване



Умереният песимизъм помага при отслабване

25 септември 2009, actualno.com
четете още в actualno.com


Една умерена доза здрав песимизъм помага за отслабване, твърдят японски учени, цитирани от британския вестник “Дейли телеграф” и БТА.

Изследването на Хитоми Саито и колегите му от Университета “Дошиша” в Киото показало, че настройката на личността влияе върху намаляването на телесното тегло. Например когато един човек е прекалено оптимистичен, трудно спазва хранителни диети, докато отрицателните емоции могат да му помогнат да промени поведението си.

Специалистите изготвили психологически профили на пациенти със затлъстяване, които били подложени на 6-месечна психотерапия, комбинирана с хранителна диета и физически упражнения в университетска клиника за лечение на затлъстяване.

Оказало се, че пациентите, които се включили в програмата с прекалено големи очаквания, по-рядко и по-трудно слабеели. Това потвърждава предишни резултати от изследвания, че известна доза негативни емоции влияе положително за промяна на поведението. Това се обяснява с факта, че пациентите изпитват по-голяма загриженост към болестта си.

Все пак нарастването на общия оптимизъм не е непременно вредно, подчертават японските учени. Когато човек види, че е свалил няколко грама от теглото си, се изпълва със задоволство, което го мотивира да следва новия си режим.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.