zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Очаква ни здравна катастрофаОчаква ни здравна катастрофа

Ако не бъдат взети незабавни мерки, последиците ще са непредвидими, предупреждават учени.

16 септември 2009, здраве.bg

Това, което е добро за климата е добро и за здравето, се казва в статия на група световноизвестни учени, съобщава Ройтерс.

“Споразумението в Копенхаген на 190 нации за намаляване на емисиите ще помогне за предотвратяване на топлите вълни, наводненията и опустиняването, нарушеното водоснабдяване, недостига на храна и болестите, особено за бедните нации. Ако не се стигне до споразумение за намаляване на емисиите ни очаква световна здравна катастрофа, смятат авторите в статията им, публикувана в British Medical Journal. Мерките, необходими за борба с климатичните промени съвпадат с тези, необходими за осигуряване на по-добро здраве за населението и намаляване на тежеста на здравните услуги. Нисковъглеродна икономика ще означава и по-малко замърсяване”, добавят те.

Друга група учени и лекари от най-различни държави, включително САЩ, Австралия, Хонг Конг, Канада, Тайланд, Великобритания и Нигерия, призовават лекарите да изискват повече действия от страна на правителствата. Те смятат, че въздействията на климатичните промени върху здравето на хората няма да бъдат просто лоши, а катастрофални и са най-голямата здравна заплаха за 21 век.

Най-бедните в света държави ще бъдат засегнати първи, но никой друг няма да бъде пощаден, казват още експертите. Те призовават лекарите да дадат ясни данни на правителствата за да им покажат какво можем да очакваме, ако няма споразумение в Копенхаген.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.