zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако желанието ви за секс не е на ниво...



Ако желанието ви за секс не е на ниво...

31 август 2009, здраве.bg

... при химиотерапия, тези срещу СПИН, според някои изследвания и контрацептивите. Ако подозирате такава зависимост, консултирайте се с лекаря си.

Тялото ви
Ако не се харесвате, това вероятно ще намали и желанието ви за секс. Например ако смятате, че имате излишни килограми (дори да не е така!), либидото ви със сигурност ще пострада. Ако пък усетите такива признаци у партньора си, опитайте да го убедите, че не е така или го стимулирайте да вземе мерки и да отслабне. И в двата случая подкрепата ще “отключи” желанието.

Затлъстяването
Значителното наднормено тегло е физиологична пречка за нормалното сексуално желание. Какъв точно е механизмът за това все още не е изяснено, но статистиката е категорична – с увеличаването на килограмите желанието за секс намалява.

Еректилна дисфункция
Тя е специфична форма на понижаване на либидото (медицинския термин за пониженото сексуално желание). Мъжете, страдащи от ЕД, изпитват опасения, че няма да се справят добре в леглото, а това допълнително потиска желанието им за секс.

Ниският тестостерон
Тестостеронът е определящ за сексуалното желание. С годините, нивото на този хормон при мъжете намалява, но много бавно. Не всички мъже с такава ситуация губят желанието си за секс, но при мнозина това е факт. Тестостеронът има отношение и към женското либидо, но хормоналният баланс на жените е далеч по-сложен и се влияе от много фактори. Не е изяснено дали терапията с тестостерон дава при жените положителния резултат, който има при мъжете.

Депресията
Изглежда като порочен кръг – антидепресантите намаляват сексуалното желание, а отгоре на това така действа и депресията. Но е истина – ако желанието ви за секс е намаляло или напълно отсъства, депресията е една от възможните причини. Заболяването е сериозно, но напълно лечимо.

Менопаузата
Почти половината жени страдат от намалено сексуално желание по време на менопауза, макар от друга страна да осъзнават, че запазването му е важно за...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    секс и здраве    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.