zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Неконтролирана тревожност и изнервеност водят до ранна смърт



Неконтролирана тревожност и изнервеност водят до ранна смърт

26 август 2009, здраве.bg

Изнервените и постоянно преживяващи и най-малките неудачи хора рискуват да умрат по-рано, в частност заради това, че такива черти на характера подтикват към вредни навици в поведението. Според специалистите, не само високите нива на хормоните на стреса влияят негативно на здравето, но и неправилният начин на живот, който е характерен за хората с високо ниво на тревожност и изнервеност.

Хроничното безпокойство, постоянното чувство за тревога и склонността към депресия са ключови черти на личността с развита нервозност, твърдят психиатрите. Нервозността от своя страна подтиква към злоупотреба с алкохол, цигари и т.нар. леки наркотици. Както факторите от начина на живот, така и психологическите фактори засилват риска от преждевременна смърт, смятат специалистите.

В тридесетгодишното изследване на психиатри от Университета “Пърдю” (University Purdue) са взели участие почти 2000 души. Резултатите показват, че пушенето е причина за 25 до 40% от случаите на връзка между високата тревожност и случаите на преждевременна смърт. Останалите 60% се обясняват с биологически и други фактори в живота на невротизираните хора.

Американските психиатри смятат, че по-дърбокото познаване на тясната връзка между личностните черти и самочувствието ще помогне да се подобрят мерките за профилактика на психичните разстройства, обобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.