zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Неконтролирана тревожност и изнервеност водят до ранна смъртНеконтролирана тревожност и изнервеност водят до ранна смърт

26 август 2009, здраве.bg

Изнервените и постоянно преживяващи и най-малките неудачи хора рискуват да умрат по-рано, в частност заради това, че такива черти на характера подтикват към вредни навици в поведението. Според специалистите, не само високите нива на хормоните на стреса влияят негативно на здравето, но и неправилният начин на живот, който е характерен за хората с високо ниво на тревожност и изнервеност.

Хроничното безпокойство, постоянното чувство за тревога и склонността към депресия са ключови черти на личността с развита нервозност, твърдят психиатрите. Нервозността от своя страна подтиква към злоупотреба с алкохол, цигари и т.нар. леки наркотици. Както факторите от начина на живот, така и психологическите фактори засилват риска от преждевременна смърт, смятат специалистите.

В тридесетгодишното изследване на психиатри от Университета “Пърдю” (University Purdue) са взели участие почти 2000 души. Резултатите показват, че пушенето е причина за 25 до 40% от случаите на връзка между високата тревожност и случаите на преждевременна смърт. Останалите 60% се обясняват с биологически и други фактори в живота на невротизираните хора.

Американските психиатри смятат, че по-дърбокото познаване на тясната връзка между личностните черти и самочувствието ще помогне да се подобрят мерките за профилактика на психичните разстройства, обобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.