zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво знаем за здравословното хранене



Какво знаем за здравословното хранене

България заема 5-о място в Европа по брой на страдащите от затлъстяване. (фото: sxc.hu)

Половината от хората смятат мазнините за задължително вредни, показва международна анкета.

29 юли 2009, здраве.bg

... е със значително по-малко калории и ниско съдържание на трансмазнини.

„От досегашната си практика и клинични наблюдения, бих казал, че и в България до голяма степен нещата стоят по същия начин. Степента на запознатост и отношението към различните видове мазнини и съответно храните, в които се съдържат, е подобно на резултатите от това проучване. Много от хората, които нямат необходимите познания, директно изключват някои продукти от диетата си без да знаят, че по този начин се лишават от ценните за организма незаменими мастни киселини”, заяви д-р Светлин Цонев, докторант и специализант по кардиология в Медицински Университет-София КПВБ „Проф. д-р Ст. Киркович”.

„Като специалист по сърдечносъдови заболявания, за мен е важно ранното откриване и повлияване на рисковите фактори, които водят до тези заболявания. Здравословният начин на хранене би могъл значително да намали риска от сърдечносъдово заболяване, което е възможно само, ако хората са добре запознати с качеството и количеството на ежедневно приеманите от тях храни,” допълни д-р Цонев.

Като резултат от това проучване през февруари 2009 г. бе организирана Международна експертна среща (International Expert Meeting) с участието на 40 специалисти в областта на храненето, мазнините и здравето от целия свят. Целта на тази среща е да се помогне на хората да вземат по-здравословни решения по отношение на приема на мастни киселини, както и да намалят объркването за здравословния прием на мазнини.

Срещата е организирана от Международния съюз по хранене (International Union of Nutritional Sciences) и Световната сърдечна федерация (World Heart Federation). Резултат от срещата е изготвянето на меморандум, който дава всички съвременни препоръки за оптималния прием на мазнини при хранене.

В световен мащаб 1 милиард души са с наднормено тегло, а 300 милиона страдат от затлъстяване. По последни...

 
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.