zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Компютърните игри - алтернатива на физическата активност при децатаКомпютърните игри - алтернатива на физическата активност при децата

28 юли 2009, здраве.bg

Активните видеоигри оказват положително влияние на теглото на децата, твърдят специалисти от университета на щата Оклахома, според които този вид развлечение е реална алтернатива на физическата дейност с умерена интензивност.

Според американските педиатри, част от виртуалните игри са реално физическо упражнение за много деца, които водят заседнал начин на живот и заради това са с увеличен риск от затлъстяване и захарен диабет.

В същото време лекарите, цитирани от Би Би Си, подчертават, че игрите не заместват спортната активност, но за 1-2 часа пред компютъра децата могат да се разделят с някои от излишните калории, тъй като при особено напрежение и концентрация на вниманието организмът също изразходва доста енергия.

Изследователите, които са измервали пулса, разхода на енергия и нивото на физическата умора сред деца на възраст 10-13 години, докато те гледат телевизия, играят на активни видеоигри или бягат по пътека с 3 скорости, са изчислили, че разходите на енергия и честотата на сърцебиенето при играта са сходни с бягането по пътеката на разстояние над 5 км. “Енергийните загуби по време на видеоигрите са съпоставими с разходка с умерена интензивност”, смятат физиолозите.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    деца    
 

more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.